Logo
Print this page

Woontorens Wenckenbachcarré Nieuwegein

In het hart van Jutphaas Wijkersloot, op loopafstand van Nieuwegein centrum, bevindt zich het Wenckenbachcarré. In dit schitterende plantsoen staan vier woontorens van 15 lagen in het groen.  Nadat de woningen eerst van binnen zijn verbeterd is het nu tijd de plinten uit te breiden en gevels te verfraaien. Vanschagen Architecten wint eind 2011 met haar voorgestelde aanpak de architectenselectie.

De vier woontorens zijn populair in de buurt. Veel oudere bewoners wonen er al heel lang en willen er niet meer weg. De woningen zijn ruim en liftontsloten. Wonen in het groene plantsoen wordt als belangrijke kwaliteit beschouwd. Er is bovendien voldoende parkeercapaciteit.
De begane grond vormt de zwakke schakel. De bergingen zijn ruim maar voor de helft van de woningen collectief (veel diefstal), en met labyrintische gangen ontsloten (onveilig). Er is sprake van twee niet verbonden, niet afsluitbare (positie postboxen), bedompte entrees.

Na de oplevering zullen alle plinten zijn voorzien van overzichtelijke, veilige en afsluitbare entree, met voor alle woningen een eigen berging, voldoende stallingruimte voor de scootmobiels en een ontmoetingsruimte voor de buurt. De balkons zijn dan voorzien van nieuwe verglaasde hekken.

De ontwerpopgave beslaat verschillende schalen:

  • Schaal 1: programmatisch en ruimtelijk verbinden van de torens met de appartementen (2 entrees op begane grond verbinden).
  • Schaal 2: ruimtelijk het programmatisch verbinden van plint en plantsoen (bergingtoegangen, concentreren entreehal, ontmoetingsruimte).
  • Schaal 3: visueel verbinden van de woontorens ten opzichte van elkaar door wijze van materialisering/detailleren van de plint alsmede de inrichting van tussengelegen groen en parkeren.
  • En schaal 4 tenslotte: het juist positionering van de geplande ontmoetingsruimte, passend binnen de randvoorwaarden van de “gebiedsvisie Jutphaas Wijkersloot”van de gemeente Nieuwegein.

De uit te breiden gebouwplinten materialiseren we als een doorgaande tuinmuur met aantastingen van  glas(de entrees). Hierdoor gaan de torengebouwen letterlijk op het in groen van het plantsoen en ontstaat op het maaiveld een sterke samenhang tussen de begane gronden van de woontorens onderling.
Er is met enige regelmaat afgestemd met de afdeling stedenbouw van de gemeente. Dit heeft tot een samenhangend en evenwichtig eindresultaat geleid.

Aantal woningen/toren: 111 woningen
Aantal woontorens: 4
Opdrachtgever: Jutphaas wonen/Bouwbedrijf van Dillen
Uitvoering: Bouwbedrijf van Dillen, Culemborg
Opgeleverd: Bouwbedrijf van Dillen, Culemborg
Uitvoering: plinten en gevel aug 2014;  ontmoetingsruimte eerste helft 2015

© 2014 Vanschagen Architecten